top of page
2015-2016
2014-2015

Σκοπός του πολιτιστικού προγράμματος είναι η έκφραση των μαθητών με ψηφιακά μέσα και πόρους ευαισθητοποιώντας τους στη διαχείριση της ψηφιακής πληροφορίας και στον εμπλουτισμό του Διαδικτύου με ελληνικό περιεχόμενο.

 

Κατά τη διάκρεια του σχολικού έτους 2014-2015, οι μαθητές ασχολήθηκαν με την τέχνη της ψηφιακής φωτογραφίας. Κατέγραψαν το τοπικό στοιχείο με θέμα ήταν "Τι μου αρέσει στο νησί μου και θα ήθελα να διατηρηθεί, τι θα ήθελα να αλλάξει", συμμετέχοντας στο διαγωνισμό της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο πρόγραμμα "Αειφόρο Αιγαίο". Κάθε συμμετέχων κλήθηκε να απαθανατίσει τις ομορφιές και τα κακώς κείμενα του τόπου του και στη συνέχεια να τα σχολιάσει. Σκοπός, η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τους για τις αλλαγές που σημειώνονται στο νησί τους ως προς την αναπτυξιακή του πορεία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.egaio.gr.

 

Προέκταση του προγράμματος η κατασκευή μιας διαδικτυακής ψηφιακής έκθεσης φωτογραφίας.

2013-2014

Το πολιτιστικό πρόγραμμα "Από μηχανής... Τέχνη" μετέφερε στον ψηφιακό κόσμο του Διαδικτύου μια τέχνη, τη ζωγραφική. Οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στο μάθημα των Καλλιτεχνικών. Οι συμμετέχοντες μαθητές του προγράμματος συγκέντρωσαν συνολικά 330 έργα των συμμαθητών τους κατηγοριοποιώντας αυτά με βάση τις τεχνικές που διδάχθηκαν στο μάθημα των Καλλιτεχνικών, τα ψηφιοποίησαν και τα επεξεργάστηκαν ώστε να τα μεταφέρουν σto Διαδίκτυο με όνομα "Ζωγράφισμα της φαντασίας". Κάθε κατηγορία είναι και μια εικονική αίθουσα σε μια εικονική Gallery!

Στην Gallery φιλοξενούνται και έργα μαθητών του Γυμνασίου Κεφάλου.

 

Σκοπός του προγράμματος, η μεταφορά και σύνδεση του πραγματικού με το ψηφιακό. Σε ένα κόσμο που όλο και περισσότερο συνδέει την καθημερινότητα με την εικονική πραγματικότητα, οι νέοι έχουν ανάγκη να προετοιμαστούν γι' αυτούς τους δύο κόσμους που τόσο μοιάζουν αλλά και τόσο διαφέρουν. Είναι επιτακτικό στην εποχή μας τα παιδιά μας να ευαισθητοποιηθούν στη διαχείριση της ψηφιακής πληροφορίας και στον εμπλουτισμό του Διαδικτύου με ελληνικό περιεχόμενο και πολύ περισσότερο με περιεχόμενο που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι!

Στόχοι του προγράμματος λοιπόν, η αναζήτηση της πληροφορίας στο ανθροπωγενές τους περιβάλλον, η συνεργασία των νέων, η δημιουργική και άμεση εφαρμογή των γνώσεων που αποκτούν στο σχολείο(μάθημα Πληροφορικής & Καλλιτεχνικών), η έκφραση των μαθητών με ψηφιακά μέσα και πόρους χρησιμοποιώντας πρωτότυπες καινοτομικές μεθόδους.

2012-2013

Τη σχολική χρονιά 2012-2013 οι μαθητές του προγράμματος κατέγραψαν, περιέγραψαν και παρουσίασαν διάφορες μορφές τέχνης αξιοποιώντας ψηφιακά μέσα.

 

Μελετήθηκε η τέχνη της φωτογραφίας ως προς τη χρήση ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών για την αποτύπωση της εικόνας και κατ' επέκταση του νοήματός της και τους προβληματισμούς που μπορεί να δημιουργήσει στον θεατή. Επιλέχθηκε το θέμα "Τι μου αρέσει στο νησί μου και θα ήθελα να διατηρηθεί, τι θα ήθελα να αλλάξει", του Διαγωνισμού Φωτογραφίας του προγράμματος "Αειφόρο Αιγαίο" της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού όπου και στάλθηκαν οι συμμετοχές. Η θέση που πήρε το Γυμνάσιο Αντιμάχειας ήταν 2η στα Δωδεκάνησα.

 

Μελετήθηκε η τέχνη του χορού σε συνεργασία με το Πολιτιστικό πρόγραμμα "Χοροδιδασκαλείο" του σχολείου μας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη από ερευνητές του είδους με σκοπό τόσο να ενημερωθούν γενικά για την τρόπο που διεξάγεται μια ερευνητική εργασία.

Τέλος, "Ασκληπιεία: η γιορτή" ήταν ο τίτλος του διακτυακού τόπου που δημιουργήθηκε από την ομάδα μαθητών για τη συμμετοχή στον 4ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Διαγωνισμό ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησησς και Θρησκευμάτων "Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβαυτές του τόπου σας". Η προσπάθεια ανταμοίφθηκε κατακτώντας την 8η θέση στη βαθμίδα των Γυμνασίων και την 3η θέση στην κατηγορία της Ιστορίας.

bottom of page